Het komt steeds vaker voor: patiënten die niet komen opdagen voor een afspraak of patiënten die na een behandeling de rekening niet (tijdig) voldoen. Hoe moet een zorgprofessional met deze situatie omgaan? Mag deze de behandelrelatie opzeggen indien rekeningen niet worden betaald? In deze bijdrage zal worden bekeken wat de KNMG Richtlijnen voorschrijven en wordt een recente tuchtuitspraak besproken waarin deze situatie zich voordeed.
Weigering rekeningen voldoen: KNMG Richtlijn Niet-aangaan of beëindiging van de geneeskundige behandelingsovereenkomst
Indien een behandelrelatie met een patiënt tot stand is gekomen, kan een arts en/of andere zorgprofessional deze behandelrelatie slechts beëindigen indien er sprake is van een ‘gewichtige reden’. In de KNMG Richtlijn Niet-aangaan of beëindiging van de geneeskundige behandelingsovereenkomst zijn de vijf meest voorkomende zwaarwichtige redenen opgenomen. Onder de gewichtige redenen valt onder andere de structurele weigering om de rekening of declaratie van te voldoen. Het moet daarbij wel gaan om een structurele weigering: één enkele weigering is over het algemeen niet voldoende om de behandelrelatie te verbreken. Van de arts moet in redelijkheid niet langer gevergd worden dat hij de behandelingsovereenkomst voortzet. Ook moet de arts de patiënt wijzen op de mogelijke consequenties van niet-betaling. Alleen indien voldaan is aan deze vereisten mag de arts de behandelrelatie verbreken.
Uitspraak Regionaal Tuchtcollege Amsterdam
In een recente uitspraak heeft het college zich gebogen over een situatie waarin een psychiater een ‘no show’ fee berekende aan een patiënt die niet op kwam dagen. In de onderhavige situatie bestond er al reeds enkele jaren een behandelrelatie tussen de psychiater en de patiënt. In overleg hebben de psychiater en de patiënt besloten dat de patiënt EMDR-behandelingen zou krijgen. Op enig moment planden partijen een telefonische afspraak in als voorbereidingssessie op de EMDR-therapie. De patiënt was de afspraak echter vergeten en stelde voor deze toch doorgang te laten vinden, aangezien deze afspraak toch al telefonisch zou plaatsvinden. Omdat de patiënt op dat moment in de auto zit acht de psychiater dit echter geen goed idee. De psychiater brengt de afspraak vervolgens middels een ‘no show’ fee in rekening (€ 50,-). De patiënt weigert echter om te betalen. Enkele dagen later vindt de afspraak waarin de EMDR-therapie wordt besproken plaats. Tijdens de afspraak herinnert de psychiater de patiënt eraan dat zij de betaling dient te voldoen. De patiënt geeft aan het niet eens te zijn met de gang van zaken. Er hebben geen vervolgafspraken meer plaatsgevonden tussen de patiënt en de psychiater.
De tuchtrechter oordeelt dat de psychiater de verdere EMDR behandelingen niet had mogen uitstellen vanwege één onbetaalde rekening. Ook was niet met de patiënt besproken dat er een ‘no show’ fee in rekening zou worden gebracht indien zij niet zou opdagen of de afspraak niet kon doorgaan. [1]
[1] Regionaal Tuchtcollege Amsterdam 31 mei 2022, ECLI:NL:TGZRAMS:2022:64.
Conclusie
Hoewel onbetaalde rekening een vervelende situatie opleveren moet een arts voorzichtig zijn met het verbreken van de behandelrelatie of met het opschorten van behandelingen. Eén onbetaald gelaten factuur mag in ieder geval niet leiden tot het opschorten van de behandelingen. Vragen over hoe te handelen bij structureel onbetaald gelaten facturen? Neem contact op met één van onze gezondheidsrechtprofessionals.
Hoewel onbetaalde rekening een vervelende situatie opleveren moet een arts voorzichtig zijn met het verbreken van de behandelrelatie of met het opschorten van behandelingen.